Re: Hetero bi czy gay?

2
W sukience pisze: 06 sie 2025, 17:36 Dziewczyny która płeć was bardziej interesuję bo ja sama tak bardziej jestem bi
Pamiętaj, że orientację seksualną określa się w stosunku do płci odczuwanej, a nie tej, na którą się wygląda. Jeżeli więc ktoś jest transkobietą, nawet nieujawnioną przed światem, a jej erotyczno-romantyczne zainteresowanie jest skierowane w stronę mężczyzn, to jest to osoba hetero, a nie homo.
Make make-up not war

3
edyta pisze: 06 sie 2025, 21:40 Pamiętaj, że orientację seksualną określa się w stosunku do płci odczuwanej, a nie tej, na którą się wygląda. Jeżeli więc ktoś jest transkobietą, nawet nieujawnioną przed światem, a jej erotyczno-romantyczne zainteresowanie jest skierowane w stronę mężczyzn, to jest to osoba hetero, a nie homo.
Jest rzeczywiście tak jak mówisz, ale kiedy dorzuci się do tego osoby eksplorujące dopiero swoją tożsamość, te utożsamiające się z określeniem "crossdresser", czy szeroko pojęte niebinarne (w tym genderfluid, bigender itd.) to robi się trochę bałagan.

Dlatego osobiście jestem fanką alternatywnych określeń takich jak androseksualność (zainteresowanie mężczyznami) i gyneseksualność (zainteresowanie kobietami) bo są jednoznaczne niezależnie od płci osoby określającej się - która z kolei w naszym środowisku czasem bywa niejednoznaczna 😅

----

A tak żeby odpowiedzieć na oryginalne pytanie - ogólnie uważam się za osobę, właśnie, gyneseksualną, seks czy stały związek w swoim przypadku widzę raczej tylko z kobietą; co więcej nie za bardzo wyobrażam sobie seks z osobą posiadającą penisa 😅

...ale jednocześnie kiedy sama girlmode'uję, to pojawiają się fantazje o byciu u boku mężczyzny 😳 Chciałabym doświadczyć romantycznej randki z facetem, rozważyłabym może trochę dotyku, pocałunków itp. Ale raczej nie poszłabym na całość w łóżku - bardziej interesuje mnie doświadczenie bycia adorowaną jak w stereotypowym hetero romansie 😅😳

To ogólnie ciekawy temat bo mówi się że tożsamość płciowa i orientacja seksualna są niezależne, ale jednak często eksploracja tożsamości płciowej otwiera drogę do eksploracji orientacji również.

4
Dla mnie są to etykietki, służące do dzielenia ludzi i ich stygmatyzowania. Sama zaś orientacja może okazać się kontinuum. Nie mam problemu z zaakceptowaniem mojej kobiecości i związanej z nią perspektywy oraz innych damskich potrzeb. Zapewne ubieranie się i makijaż są tylko jednymi z nich...

5
Powiedziałabym ze jestem bi.
Zaskakującym dla mnie jest ze wiekszosc zycia interesowały mnie kobiety. Z biegiem lat, jak i również z czasem gdy moja żeńska strona wziela gore, odczułam potrzebe przebywania u boku mężczyzny. Gdy wracam do "guy mode", ciężko mi myśleć o byciu z mezczyzna, lecz potrafie docenić zadbanie tych co mijam na ulicy, jak i mogę powiedzieć wprost ze sa przystojni.
Natomiast choc nie wiem jak tragiczna mi sie wydawała intymność z mezczyzna, tak opiszę w kilku słowach odczucia jakie mi towarzyszyły.
1. Calowanie - nie poczułam żadnej różnicy niż jak calowanie z kobieta. Jedynie minimalna jak miał zarost lecz wszystko było takie samo.
2. Seks oralny - z początku strach, potem czulam chec sprawienia przyjemności drugiej osobie, strach minal, I nic nie było obrzydliwe.
3. Seks analny - to jeszcze przede mna, ale chce sprobowac.
4. Wszelakie zabawki - ujmę to tylko słowami lepiej niż myslalam.

6
Ania K pisze: 07 sie 2025, 10:02
Jest rzeczywiście tak jak mówisz, ale kiedy dorzuci się do tego osoby eksplorujące dopiero swoją tożsamość, te utożsamiające się z określeniem "crossdresser", czy szeroko pojęte niebinarne (w tym genderfluid, bigender itd.) to robi się trochę bałagan.

Dlatego osobiście jestem fanką alternatywnych określeń takich jak androseksualność (zainteresowanie mężczyznami) i gyneseksualność (zainteresowanie kobietami) bo są jednoznaczne niezależnie od płci osoby określającej się - która z kolei w naszym środowisku czasem bywa niejednoznaczna 😅
Nie robi się bałagan, jeśli zna się i rozumie słowo "queer".

Natomaist "androseksualność" i "gynoseksualność" to w moim przekonaniu pomysły zdecyowanie lepsze niż "homo", "hetero", "bi" etc. I też optowałabym za ich używaniem. Na razie jednak jakoś słabo przebijają się do ludzkiej świadomości.
Make make-up not war

7
Kara90 pisze: 09 sie 2025, 10:34 Powiedziałabym ze jestem bi.
Zaskakującym dla mnie jest ze wiekszosc zycia interesowały mnie kobiety. Z biegiem lat, jak i również z czasem gdy moja żeńska strona wziela gore, odczułam potrzebe przebywania u boku mężczyzny. Gdy wracam do "guy mode", ciężko mi myśleć o byciu z mezczyzna, lecz potrafie docenić zadbanie tych co mijam na ulicy, jak i mogę powiedzieć wprost ze sa przystojni.
Natomiast choc nie wiem jak tragiczna mi sie wydawała intymność z mezczyzna, tak opiszę w kilku słowach odczucia jakie mi towarzyszyły.
1. Calowanie - nie poczułam żadnej różnicy niż jak calowanie z kobieta. Jedynie minimalna jak miał zarost lecz wszystko było takie samo.
2. Seks oralny - z początku strach, potem czulam chec sprawienia przyjemności drugiej osobie, strach minal, I nic nie było obrzydliwe.
3. Seks analny - to jeszcze przede mna, ale chce sprobowac.
4. Wszelakie zabawki - ujmę to tylko słowami lepiej niż myslalam.
Nie przejmuj się. To wszystko siedzi w naszych głowach i najczęściej blokuje przed pełną aktywnością seksualną. Zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że gdyby przeprowadzić całkiem uczciwe badanie orientacji seksualnych całej populacji, w którym warunkiem są szczere odpowiedzi bez żadnych zahamowań i oglądania się na to, co należy powiedzieć, to okazałoby się, że pewnie co najmniej 90 proc. populacji jest biseksualna ;)
Make make-up not war

8
Ania K pisze: 07 sie 2025, 10:02 ...ale jednocześnie kiedy sama girlmode'uję, to pojawiają się fantazje o byciu u boku mężczyzny 😳 Chciałabym doświadczyć romantycznej randki z facetem, rozważyłabym może trochę dotyku, pocałunków itp. Ale raczej nie poszłabym na całość w łóżku - bardziej interesuje mnie doświadczenie bycia adorowaną jak w stereotypowym hetero romansie 😅😳
Odczuwam to podobnie. Czasem mam myśli o takiej randce :)
Gdy czuję się atrakcyjnie wiem, że mogłabym zdecydować się na "całość".

9
Kara, ja mam tak, że od intensywnego praktykowania kobiecości mój mózg się tak ukobiecił, że zaczęłam mieć fantazje o seksie jako kobieta z mężczyznami, chociaż ani mnie mężczyźni nie pociągają, ani tego nie planuję. Niemniej niektóre szczegóły męskiej anatomii wydają mi się rozkoszne...

10
sabina7 pisze: 11 sie 2025, 10:02 Kara, ja mam tak, że od intensywnego praktykowania kobiecości mój mózg się tak ukobiecił, że zaczęłam mieć fantazje o seksie jako kobieta z mężczyznami, chociaż ani mnie mężczyźni nie pociągają, ani tego nie planuję. Niemniej niektóre szczegóły męskiej anatomii wydają mi się rozkoszne...
Przyznam ze spotkałam sie kilka razy z mężczyznami. Mogę rzecz ze cudowne uczucie gdy jesteśmy traktowane tak jak pragniemy, gdy mezczyzna widzi w nas kobiete. Kilka razy spotkałam sie ze wzrokiem mężczyzny podczas rozmowy gdzie myslalam ze patrzy na moje niedoskonałości, ale okazało sie szybko ze bylam w błędzie, bo pytal czy moze pocałować 😊