Depilacja nóg

1
Mam takie pytanie
Za jakiś czas będę miała okazję trochę dłużej niż zwykle pobyć Leną. Na poważnie myślę o mojej pierwszej depilacji nóg (normalnie średnio mogę sobie na to pozwolić). Co polecacie? Maszynkę? A może żele do depilacji? Próbowałyście tego kiedyś?
Będę wdzięczna za wszystkie rady aczkolwiek w rachubę wchodzą tylko takie środki, które dają efekt krótkotrwały :)

Re: Depilacja nóg

3
Techniczna uwaga: golenie maszynką to nie depilacja.

Ale tak bardziej konstruktywnie: próbowałam kremów do depilacji, jak również padów, na twarzy też plastrów. I zawsze wracałam do zwykłego golenia maszynką: jeśli jest już konkretny busz to najpierw zgrubnie elektryczną, a dla całkowitej gładkości ręczną. Inne produkty których próbowałam po prostu są dużo mniej skuteczne, sporo włosów zostaje, nie są szybsze, a na dodatek nie opłacają się finansowo.

Słyszałam dobre opinie na temat elektrycznych depilatorów i wosku - że to bardzo skuteczne i daje gładkość na dłużej, ale sam proces może być bolesny. Niektórzy chwalą sobie też depilatory IPL (depilacja światłem/laserem) jako coś co zaczyna dawać efekty dopiero po kilku tygodniach, ale potem pozwala na łatwe utrzymywanie gładkości długoterminowo. Ale to obiegowe opinie, nie mam własnych doświadczeń. W każdym razie ze wszystkich innych metod moim zdaniem zwykłe golenie pozostaje bezkonkurencyjne.

4
Ja wiele lat stosowałam depilatory mechaniczne - efekt na około miesiąc i bolesne odrosty, od 2 lat za namową koleżanki przerzuciłam się na krem do depilacji (z Eweliny kosmetycznej) - efekt mniej więcej na ten sam okres ale problem wrastania w skórę wyeliminowany całkowicie. Polecam.
Odnośnie IPL - ktoś stosuje i podzieli się doświadczeniami ?

5
Nie wiem jaki to dłuższy czas pobycia Leną, ale jeżeli chcesz ogolić nogi to do czasu odrośnięcia do poprzedniej długości włosów minie wiele tygodni, więc jak chcesz to ukryć, to musisz na tyle planować. To ta gorsza wiadomość.
Ta lepsza jest, że nikt, dosłownie NIKT, nie zwraca uwagi na włosy na nogach lub ich brak. Nawet jeżeli masz żonę, dziewczynę czy chodzi regularnie w szortach wśród ludzi to prawdopodobnie nie masz się czym przejmować. Jedyną osobą, która to zauważy będzie właśnie ewentualna partnerka - odpowiedź, że chcę się zobaczyć "jak to jest" zazwyczaj jest wystarczająca i temat się kończy.
Jest jeszcze gorsza wiadomość - efekt w przypadku golenia potrwa 2-3 dni i znów będziesz chcieć mieć gładkie nogi. W przypadku depilacji trochę dłużej.
No i jeszcze najgorsza wiadomość - jak zaczniesz golić nogi, to generalnie już nie przestaniesz. Nie ma odwrotu!
"Ludzie będą się gapić, więc spraw, żeby było warto."

9
Ja miałam straszne kudły na nogach. Teraz golę maszynką raz czy dwa razy w tygodniu. Strasznie mi przeszkadzają jak się znowu pojawiają 😁 Tak, że coś jest na rzeczy. Od 4 m-y naświetlam je też ipl, co może je trochę osłabia i spowalnia odrastanie, ale napewno nie eliminuje ich całkowicie. Wcześniej stosowałam depilator (bolesne jest tylko na początku, pierwsze 2-3 razy, potem nie ma tragedii, no i nogi to pryszcz, klata bardziej boli 🤪) Nogi głaciutkie i nie było efektu drapiącej tarki po 3 dniach. Jednak włoski strasznie mi wrastały w skórę i sobie odpuściłam.

10
MonikaCD pisze: Jest jeszcze gorsza wiadomość - efekt w przypadku golenia potrwa 2-3 dni i znów będziesz chcieć mieć gładkie nogi. W przypadku depilacji trochę dłużej.
No i jeszcze najgorsza wiadomość - jak zaczniesz golić nogi, to generalnie już nie przestaniesz. Nie ma odwrotu!
Brzmi kusząco :D
Bardzo Wam dziękuję za odzew.
No z tym byciem Leną to będę miała około tygodnia dla siebie (jak mi się wszystko uda to podzielę się wrażeniami w stosownym miejscu).
Z tym zauważeniem braku włosów to po dłuższym zastanowieniu się zgodzę, że pewnie nikogo to nie obejdzie poza mną i moją świadomością :)
Chyba na pierwszy raz spróbuję się ogolić bo wydaje mi się to najłatwiejsze na ten moment a i sprzęt mam dostępny