Kupno ubrań

1
Jak sobie radzicie z kupnem damskich ubrań?
Zamawiacie przez internet albo kupujecie w sklepie bez przymierzania?
Czy po prostu bierzecie co was interesuje i sprawdzacie w przymierzalni jaki rozmiar wam pasuje żeby wszystko idealnie dobrać?

Re: Kupno ubrań

2
Mam kilka ubrań kupionych osobiście z przymierzeniem.

Ale większość było kupionych przez Internet po tym jak mniej więcej ogarnęłam jakie rozmiary na mnie dobrze leżą.

Myślę że warto na początek kupować albo w tanich chińskich sklepach (AliExpress, Shein itp.) albo używki z np. Vinted - tak żeby jeśli nie trafisz w rozmiar nie było szkoda pieniędzy.

Ale ogólnie warto się pomierzyć (jeśli nosisz np. sztuczny biust albo inne wypełniacze to już razem z nimi) i porównać do rozmiarówki. Zazwyczaj trzeba się kierować najszerszym rozmiarem, choć czasem jeśli ciuchy są rozciągliwe to można trochę naciągnąć.

3
Ja kupuje przede wszystkim na Vinted. Znam już mniej więcej swoje rozmiary, ale tak jak Ania mówi, trzeba się dobrze pomierzyć. Mi jeszcze nie udało się samej przymierzać sklepie stacjonarnym. Czas coś kupie na oko znając rozmiar. Ostatnio po rozmowie z żoną stwierdziłyśmy, że trzeba się też nieraz razem wybrać na zakupy. Wtedy się pewnie odważę. Paula, wszytko przed nami. :)

4
Ja zamawiam przez internet z jakiś butików. Z rozmiarem nie mam problemu, wchodzę w kiecki partnerki przez co mam rozeznanie jaki rozmiar będzie na mnie dobry. Osobiście nigdy nie kupowałam w sklepie. W moim małym mieście nic ciekawego nie ma, a z lenistwa nigdzie dalej nie jadę, wiec pozostaje internet. ^^. Grunt to dobrze się wymierzyć miarka krawiecka, albo zamawiać z zalando kilka rozmiarów, przymierzać i odsyłać

6
Hej
Dziewczyny stoję przed dylematem zakupu kurtki lub płaszcza. Mam problem z doborem kroju. Mam szerokie ramiona pewnie jak większość z Wasi szukam kroju który w jakiś sposób chociaż troszeczkę to zatuszuje. Słyszałem że płaszcz typu kimono dobrze sobie z tym radzą. Może jesteście w stanie jakoś pomóc bo też miałyście podobny problem i udało wam się jakoś z tego wybrnąć.
Najbardziej podobają mi się długie płaszcze pikowane ale niestety dodają objętości.
Pozdrawiam
Aneta

7
Anetko napisałam Ci na priv o kurtce jaka kupiłam, która może Ci przypasować.

Ja kupuję wyłącznie w necie - nie mam odwagi na sklep stacjonarny.
Polecam Greenpoint i Renee. Zwłaszcza w Greenpoint rozmiarówka jest normalna, do 44-46 i ceny przyzwoite.
Buty to polecam Zalando. A szpileczki r. >42 BolingierPoland Allegro.

8
Kupuję tylko w internecie. Głównie allegro, allegro lokalnie i olx. Rajstopy często na kokietki.pl. Dwa razy kupowałam rajstopy w markecie i szczerze mówiąc byłam zestresowana, że ktoś zwróci uwagę. Trochę irracjonalne, bo przecież można kupować rajstopy swojej kobiecie, ale jednak coś takiego było w głowie.

Dziś podliczyłam mój cały pakiet ubrań. Wyszło mi: 25 sukienek, 9 spódnic, 4 bluzki, 5 par butów (2 x szpilki, czółenka, trampki i botki), no i ponad 30 par rajstop i pończoch. Trochę się tego nazbierało :)

9
Mam za sobą jedną wizytę w galerii gdzie z namową żony wybrałam sobie ubrania i poszłam do przymierzalni. W jednym ze sklepów pani ekspedientka zauważyła co robie ale zachowała pełny profesjonalizm i życzyła nam miłego dnia 😉 myślę że kupno w sklepie i możliwość sprawdzenia rozmiaru w przymierzalni jest o niebo lepsza od kupna w sieci 😉

10
Też kupuję ubrania w galeriach handlowych, nie spotkałam się nigdy z jakimiś problemami z wyborem, przymierzaniem i płatnością w kasie. Polecam taką formę, o ile oczywiście rozmiarówka jest do zaakceptowania, sama mam męski rozmiar 52, więc łatwo nie jest, ale to i owo mogę kupić.