Słyszałyście kiedyś o takim terminie?
Bardzo ciekawa sprawa. Fakt, że boimy się wychodzić, bo nie wyglądamy wystarczająco przekonująco to jest właśnie objaw internalizowanej transfobii podobno.
Re: Internalizowana transfobia
2Zdaje sie ze nie o sam wyglad tu chodzi a o nieakceptacje wlasnej tozsamosci. Ale fakt moze to prowadzic do nawet zaniechania walki o siebie.Lexi pisze: 23 paź 2024, 19:54 Słyszałyście kiedyś o takim terminie?
Bardzo ciekawa sprawa. Fakt, że boimy się wychodzić, bo nie wyglądamy wystarczająco przekonująco to jest właśnie objaw internalizowanej transfobii podobno.
3Być może za bardzo skrótowo to przedstawiłam. Tak, chodzi o brak akceptacji własnej tożsamości. W efekcie, jesteśmy w stanie wyjść tylko i wyłącznie w momencie kiedy wyglądamy jak osoby cis. Nie pozwalamy sobie na to żeby ktoś zobaczył w nas trans. Sama jestem tego przykładem, ale pracuję nad tym.Kalina pisze: 27 paź 2024, 23:53 Zdaje sie ze nie o sam wyglad tu chodzi a o nieakceptacje wlasnej tozsamosci. Ale fakt moze to prowadzic do nawet zaniechania walki o siebie.
Dzięki wielkie za podjęcie dyskusji!
4Z mojego doświadczenia wynika, że zazwyczaj chodzi o nieakceptację swojej tożsamości w danych okolicznościach (najczęściej określa się to stwierdzeniem "urodzony w nieswoim ciele"). Czyli dana osoba nie akceptuje faktu, że nie jest kobietą, tylko transkobietą. A porzejawiać się to może na różne sposoby: nieakceptacji własnego ciała posuniętej nawet do aktów samookaleczania czy nieakceptacji swojego wyglądu (który w gruncie rzeczy też jest nieakceptacją ciała, gdyż to, co codziennie pokazujemy innym, to nasze ciało - gdybyśmy nie mieli cielistej postaci, problem by nie istniał )Lexi pisze: 28 paź 2024, 0:30Być może za bardzo skrótowo to przedstawiłam. Tak, chodzi o brak akceptacji własnej tożsamości. W efekcie, jesteśmy w stanie wyjść tylko i wyłącznie w momencie kiedy wyglądamy jak osoby cis. Nie pozwalamy sobie na to żeby ktoś zobaczył w nas trans. Sama jestem tego przykładem, ale pracuję nad tym.Kalina pisze: 27 paź 2024, 23:53 Zdaje sie ze nie o sam wyglad tu chodzi a o nieakceptacje wlasnej tozsamosci. Ale fakt moze to prowadzic do nawet zaniechania walki o siebie.
Dzięki wielkie za podjęcie dyskusji!